parallax background

Aiemmat näyttelyt

Taide kiertoon 3.9. – 6.10.2021

Galleria Patinan Taide kiertoon -myyntinäyttely on koottu yksityisiltä taiteen omistajilta, jotka jostain syystä haluavat löytää omistamalleen taiteelle uuden kodin. Myyntinäyttelyn ripustus on runsas ja pääpaino on keskisuomalaisessa kuvataiteessa.

Tule tutustumaan näyttelyn mielenkiintoiseen tarjontaan, joka sisältää sekä maalauksia että grafiikkaa monilta eri vuosikymmeniltä. Mukana mm. Helmer Selin ja Helmer Nelin sekä Oiva Syyrakki, Matti Särkkä, Felix Ojanen, Erkki Heikkilä, Urho Lehtinen jne. Uudempaa sukupolvea edustaa Ulla Virta, Samuli Heimonen, Kaj Stenvall ja Minja Revonkorpi. Voit löytää näyttelystä kauan kaipaamasi taideteoksen edullisesti tai nähdä yllättäviäkin keskisuomalaisia taideaarteita, jotka ovat olleet vuosia jonkun toisen seinällä yleisiltä katseilta piilossa.

Taide kiertoon 3.9. – 6.10.2021

KIERRÄTETÄÄN TAIDETTA!

Löytyykö kotoasi kuvataidetta, josta olisit syystä tai toisesta halukas luopumaan? Toisinaan vaikkapa perinnöksi saatu taideteos ei sovikaan juuri omaan kotiin, tai se ei vastaa uuden omistajan taidemakua. Ei hätää - Galleria Patinan TAIDE KIERTOON on oivallinen ratkaisu ongelmaan!

Otamme vastaan taideteoksia yksityisiltä ihmisiltä ja rakennamme niistä myyntinäyttelyn, joka on esillä 3.9. – 6.10.2021. Teoksia, jotka ovat valmiita lähtemään kiertoon ja eteenpäin uusille omistajille, voi tuoda tarjolle Galleria Patinaan 16. – 31.8.2021 välisenä aikana. Valikoimme tarjonnan pohjalta näyttelyyn tulevat teokset. Myyntinäyttelystä tulee ripustukseltaan runsas. Pääpaino on keskisuomalaisessa kuvataiteessa, mutta kaikenlaiset maalaukset, grafiikat, veistokset jne. ovat tervetulleita.

Mitä tällainen teosvälitys maksaa? Galleriavuokramme on 10 euroa teokselta. Teosten myyntiprovisio on 40% (sis. Alv. 24%) ulosmyyntihinnasta. Halutessasi kuvataidekriitikko Hannu Castrén tekee teoksistasi tarkemman arvion, josta peritään 15€/teos. Kävijöille näyttelymme ovat aina ilmaisia.

Päämääränämme on löytää taiteelle uusi koti!

2.7.-1.9.2021 Värien viemää

Kehystämö Galleria Patinan kesän 2021 Värien viemää naivistinen yhteisnäyttely tarjoaa elämän iloa ja humoristisia oivalluksia kahdeksan kotimaisen naivistitaiteilijan voimalla. Tällä kertaa mukana ovat Sinikka Hurskainen, Maija Kanerva, Kåira, Talvikki Lusa, Merja Nykänen-Naukkarinen, Kikka Nyrén, Heli Pukki ja Aimo Vuorinen.

Naivistitaiteilijat ovat optimistisia oman tiensä kulkijoita ja jokaisella on oma tyylinsä tuoda luovuutensa esiin. Yhteistä naivisteille kuitenkin on usein värikkyys, elämän ilo ja mielenkiintoiset tarinat – taiteen kautta voi jakaa hyviä ajatuksia ja voimauttaa katsojaa.

4.6.–30.6.2021 Susanna Kääntä, TASAPAINO

Galleria Patinan kesäkuun näyttelyssä nähdään valokuvaaja Susanna Käännän neulanreikäkuvia. Kääntä on ottanut muotokuvia 40 minuutin valotusajalla, jolloin kuvien yksityiskohdat sumentuvat ja hahmot alkavat muistuttaa toisiaan. Kuvat on otettu digitaalisella neulanreikäkameralla, jossa optiikan tilalla on rei'itetty alumiinilevy.

"Projektini alkoi vastalauseena koko ajan kiihtyvälle vauhdille, tehokkuudelle ja loputtomalle kuvavirralle kertakäyttöisine someselfieineen. Se on myös tutkielma ihmiskehon vakaudesta, johdonmukaisuudesta ja ajasta."

Keskisuomalaistunut valokuvaaja Susanna Kääntä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Hän aloitti kuvaamisen 2000-luvun alussa ja valokuvausopintojen jälkeen hänestä tuli yrittäjä noin 12 vuotta sitten. Uransa ajan hän on kuvannut pääosin muotokuvia, ja asiakastyön ohessa hänen taiteellisissakin projekteissaan tarkastelun kohteena on useimmiten ihminen.

Patinan basaari Yläkaupungin katujuhlissa 7.8. klo 11-14

Yläkaupungin katujuhlien aikaan Patinan lipan alla pääsee maistelemaan Tansanian teetä herkullisten woffelien kanssa! Woffeleita tarjolla myös gluteenittomina ja vegaanisina! Basaarin pöydät ovat pullollaan värikkäitä tekstiilejä, etelän lämpöisiä koruja sekä muita sisustustuotteita. Kaiken tämän lisäksi lipan alta löytyy kirpputori.

Päivän tuoton käytämme hyväntekeväisyysprojektiimme etelä-tansanialaisten lasten hyväksi. Tuoton käyttötarkoitus on hylättyjen lasten ja orpolasten auttaminen Mufindin alueella Etelä-Tansaniassa. Tuotot menevät koulupukujen hankintaan, koulumaksuihin, hygieniatuotteisiin, vessojen rakentamiseen, koululounaaseen, lääkärimaksuihin ja lääkekuluihin.

7.5.-2.6.2021 Uudet kuviot – kollaasimaalauksia

Tuula Vuolio-Vallenius maalaa ja tekee Gelli plate -painantaa lehtien sivuille ja vanhojen muistiinpanojen tai lähdeluetteloiden päälle. Vanhojen kuvioiden ja värien päälle muodostuu uusia kuvioita, viivoja ja värejä. Hän repii maalatut sivut ja sommittelee palaset uudestaan. Revittyjen ja peittyneiden tarinoiden ja kuvien tilalle syntyy uusia. Pientä pilkistystä vanhasta voi kuitenkin uusien kuvioiden takaa näkyä. "Minulle merkityksellistä on myös itse tekemisen prosessi: lehtien ym. sivujen valikoiminen, niiden maalaaminen ja repiminen sekä uudelleen sommittelu. Inspiroidun kaupungista ja siihen kietoutuvasta luonnosta", hän kertoo.

Tuula Vuolio-Valleniukselle maalaaminen on rakas harrastus, mutta taide ja taiteen tutkimus on ollut tärkeä ja iso osa hänen opiskelujaan, työtään ja elämää. "Kaupunki, kaupunkisuunnittelu, kaupungin dynamiikka sekä kaupungin ja luonnon suhde ovat inspiraationa maalausteni taustalla. Myös Uudet kuviot -näyttelyn teoksia tehdessäni ajatukseni kulkivat kaupunkien kaduilla”, hän kertoo. Vuolio-Vallenius on neljännen polven kaupunkilainen ja jyväskyläläinen, mutta Muuratsalossa asuvana hän kokee, että luonto on kietoutunut tiiviiksi osaksi hänen tärkeäksi kokemaansa kaupunkilaisuutta ja kaupungin kulttuuriympäristöä.

Näyttely avautuu perjantaina 7.5. ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

pe 30.4.2021 Afrikkalainen basaari Patinan lipan alla

Ellan toinen koti sijaitsee Tansaniassa. Mufindin orpokylän lapset sulattivat Ellan sydämen vuonna 2018 ja siitä asti hän on tehnyt kylän kanssa yhteistyötä ja auttanut parhaansa mukaan. Ellan ja muiden suomalaisten hyväntekeväisyystyöntekijöiden toimesta lapset ovat saaneet konkreettista apua. Koulutarvikkeita, vaatteita ja arjen olennaisia tavaroita on hankittu ja keräys jatkuu. Auttaminen ei kohdistu pelkästään Mufindiin, naapurissa sijaitsevassa Ludilon kylässä Ella käy myös auttamassa ja on rakennuttanut talon neljälle sisarukselle.

Vappuaattona perjantaina 30.4. klo 12-17 Patinan lipan alle rakentuu afrikkalainen basaari. Basaarissa on myynnissä mm. tansanialaisia koreja ja koruja, vaatteita, taidetta, kirpputorituotteita sekä tietysti simaa ja munkkeja vapun kunniaksi! Kaikki basaarin tuotot menevät Mufindin ja Ludilon lasten ja nuorten hyväksi.

Toivomme, että käytät basaariostoksia maksaessasi Mobile Pay:tä tai käteistä. Voit auttaa myös lahjoittamalla rahaa suoraan. Keräysaika on 30.4. – 29.7.2021 ja keräykseen on pienkeräyslupa, nro: RA/2021/525

3.4.-5.5.2021 Ateljeen Aarteet - Mitä kaikkea?!

Perinteinen Ateljeen Aarteet - Mitä kaikkea?! -näyttely. 15 taiteilijaa tuo oman ateljeensa aarteita katselijoiden löydettäväksi galleria Patinaan. Näyttelyn ripustus on värikäs ja tiukka, mukana on niin uusia kuin vanhojakin eri tekniikoin toteutettuja teoksia, mm. maalauksia, grafiikkaa ja keramiikkaa. Ostetun teoksen asiakas saa heti mukaansa ja näin näyttely elää koko ajan.

Tänä vuonna mukana olevat taiteilijat ovat Ulla Aatinen, Pekka Anttila, Henna Cantrell, Hannu Castrén, Juha Isometsä, Eila Kinnunen, Maija Koponen, Panu Koskimies, Kadi Kurema, Niko Lindström, Sari Linna, Maria Phil, Minja Revonkorpi, Emilia Tulla ja Yrjö Varjanne.

6.- 31.3.2021 Andante – suomalaista grafiikkaa

Galleria Patinan maaliskuun näyttely esittelee laajan kattauksen klassista grafiikkaa tunnetuilta suomalaisilta taidegraafikoilta vuosilta 1981-2018. Mukana näyttelyssä ovat taiteilijat Inari Krohn, Elina Luukanen, Laura Pohjonen, Christina Snellman ja Seppo Tamminen.

5.2.- 3.3.2021 Matkalla

Matkalla -näyttely koostuu Elina Laineen maalauksista ja piirustuksista, sekä Ilpo Soikkelin valokuvista.

Matkalla näyttely kertoo sekä fyysisestä matkanteosta, että omaan taiteilijuuteen johtavasta tiestä, sen etsimisestä ja siihen liittyvästä kasvamisesta. Kaikki on jollakin tavalla matkalla: elämä, luonto, vesi, aika, ihminen ajatuksineen. Matkalla kulkiessa täytyy välillä pysähtyä ja tarkastella millä tiellä on, mihin suuntaan on kasvanut ja mitä on saanut aikaan. Matka jättää aina jäljen paitsi matkalla olijaan, myös hetkeen ja paikkaan missä matka tapahtuu.

Laineen teoksissa näkyy ennen kaikkea kokeilevuus. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti vahva viiva, valon ja varjon leikki, sekä muotojen ja värien tasapaino. Soikkelia kiehtoo vastavalon vaikutus ja liikkeen sekä liikkeen suunnan vangitseminen. Mustavalkokuva tuntuu kaikkein omimmalta kuvaamisen alueelta myös digiaikana.

Laine ja Soikkeli ovat sisaruksia ja näyttely on järjestetty Laineen 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

9.1.-3.2.2021 Kehysten kertomaa

Erilaiset muistoesineet unohtuvat usein piirongin laatikon pohjalle tai varaston pimentoon, mutta entäpä, jos kehystäisit ne upeaksi sisustuselementiksi? Perinteisesti kehyksellä viimeistellään, rajataan ja suojataan taideteos, nyt Patinan tammikuun näyttely esittelee lukuisia erilaisia mahdollisuuksia kehystää esimerkiksi isoisältä saatu taskukello tai isotädin ihana rintakoru – näin voit ottaa ne osaksi kodin sisustusta tai tehdä niistä persoonallisen lahjan seuraaville sukupolville.

Tervetuloa Kehysten kertomaa -näyttelyyn ja löytämään uusia ideoita tärkeiden muistojen kehystämiseen ja esille laittamiseen. Osa näyttelyn kehystysmalleista sisältöineen on myös myynnissä näyttelyn ajan 9.1. - 3.2.2021. Lisää kehystysideoita Kalaliike Mäkisen näyteikkunasta kadun toiselta puolelta.